2014: een goed jaar voor wereldwijde IPO activiteit

Laatst gewijzigd: 27 mei 2024 22:25
De mondiale IPO-activiteit blijft aantrekken. In 2014 is er met 1.206 beursgangen een bedrag van USD 256,5 miljard opgehaald, een stijging van 35% in volume en van 50% in waarde ten opzichte van 2013.
Dit blijkt het ‘EY Global IPO Trends: 2014 Q4’ rapport van EY. Hoewel 2014 met betrekking tot opbrengsten en volume sinds 2010 het beste jaar was voor beursgangen, betekende de volatiliteit op de mondiale effectenbeurzen in oktober dat het vierde kwartaal van 2014 achterbleef bij de verwachtingen. Hierdoor was 2014 goed, maar zal niet als recordjaar eindigen.
René Coenradie, Leader van het EY IPO Center of Excellence: “2014 was op zich een goed jaar voor mondiale IPO’s. De combinatie van een lage volatiliteit gedurende een groot deel van 2014, de groei van de resultaten van ondernemingen en een gebrek aan alternatieve investeringsmogelijkheden leidde tot een hogere risicobereidheid ten aanzien van aandelen. Met een gemiddeld rendement van 17,1% over 2014 deden ondernemingen die een beursgang maakten het bijzonder goed: zij hebben de beursindices met zo’n 12,3% verslagen.
Sinds de financiële crisis in 2007 was 2014 het beste jaar wat betreft met IPO’s behaalde resultaten, ook al is die IPO-activiteit er niet in geslaagd om – vanwege een tegenvallend laatste kwartaal – qua aantallen transacties en aangetrokken kapitaal het niveau van voor de crisis te bereiken.”
Financiële investeerders bleven in 2014 op de mondiale IPO-markt een dominante rol spelen, door met name in de Verenigde Staten (VS), continentaal Europa en het VK van het positieve marktsentiment te profiteren en ondernemingen die op de conjunctuurpiek in 2006-2007 waren verworven naar de beurs te brengen.
Met USD 124,4 miljard kwamen de opbrengsten – behaald met 328 IPO’s – 86% hoger uit dan in 2013, waarmee deze beursgangen goed waren voor bijna de helft (48%) van de mondiale beursgangen naar waarde gemeten en 27% naar aantallen gemeten – het hoogste resultaat sinds 2001.
Daarnaast waren in 2014 grensoverschrijdende beursgangen een belangrijke aanjager voor IPO activiteit. Met 129 IPO’s waren dergelijke transacties goed voor 10,7% – het hoogste percentage sinds 2007. Van de grensoverschrijdende beursnoteringen vond 52% plaats op beurzen in de VS, hetgeen 23,3% vertegenwoordigt van het totale transactievolume in de VS.
Andere belangrijke bestemmingen voor buitenlandse beursnoteringen waren Londen (met 22% van de transacties), Australië (9%), Singapore (4%), Duitsland (2%) en Hongkong (1%). Hoewel de VS qua aantallen transacties de topbestemming vormden, waren de Chinese beurzen qua prijsstelling en resultaat dominant.
Alle sectoren vertegenwoordigd
Bedrijven afkomstig uit een breed scala aan sectoren blijven de markt betreden: geen enkele sector vertegenwoordigt individueel meer dan 16% van alle IPO’s wereldwijd.
De technologie sector was leidend waar het gaat om het aantrekken van kapitaal. In deze sector is in totaal USD 50,2 miljard opgehaald, voornamelijk door de opbrengsten van de beursnotering van Alibaba, die een record van USD 25 miljard vertegenwoordigde.
Andere sterk presterende sectoren waren de financiële sector en de energiesector, waar USD 39,9 miljard respectievelijk USD 30,2 miljard is opgehaald.
Verenigde Staten aan kop qua waarde, Azië-Pacific gebied qua aantallen
In 2014 leidden de VS de IPO-activiteiten, gemeten naar aangetrokken kapitaal. Met een totaal van 288 IPO-beursnoteringen is een bedrag van USD 95,2 miljard opgehaald. Dat is het hoogste aantal beursgangen in de VS sinds 2004 en het hoogste bedrag aan aangetrokken kapitaal van de laatste 15 jaar.
De NASDAQ was de drukste beurs ter wereld wat betreft aantallen IPO’s, die goed waren voor 14% van het wereldwijde totaal. De New York Stock Exchange liep op kop wat betreft aangetrokken kapitaal (met 29% van het mondiale kapitaal), ook als het effect van de Alibaba-beursgang niet wordt meegenomen.
Ook de Nederlandse biotech ondernemingen ProQR Therapeutics en UniQure vonden hun weg naar NASDAQ en haalden respectievelijk USD 112 miljoen en USD 92 miljoen op.
Wat betreft transactievolume was Azië-Pacific de nummer één, met 546 IPO’s waarmee in 2014 USD 81,4 miljard werd opgehaald, dankzij Japan, recordactiviteit in Australië en Nieuw-Zeeland en een gestage stroom beursnoteringen in heel China en Zuidoost-Azië. Met 353 beursgangen waarmee USD 74,9 miljard is opgehaald, eindigde EMEIA op de tweede plaats gemeten naar aantallen transacties en op de derde plaats wat betreft mondiale opbrengsten.
Goed jaar voor Euronext Amsterdam
Euronext Amsterdam kende een goed jaar met vijf beursgangen (tegenover 0 in 2013), waarbij zo’n USD 8 miljard werd opgehaald. Investeringsfonds Pershing Square was de grootste met USD 2,7 miljard gevolgd door verzekeringsbedrijf NN (USD 2,4 miljard) en kabelbedrijf Altice met USD 2 miljard.
Ook chemiebedrijf IMCD (USD 723 miljoen) en biotech onderneming Probiodrug (USD 29 miljoen) verkregen een notering in Amsterdam. Dat gold ook voor bouwbedrijf Mota Engil Africa, maar hierbij werd geen kapitaal opgehaald.
Verwachtingen voor 2015
Nu het IMF zijn prognoses voor de wereldwijd economische groei naar beneden heeft bijgesteld en er naar verwachting weer sprake zal zijn van marktvolatiliteit, verwachten wij dat 2015 een uitdagend jaar zal worden voor IPO’s. Hoewel de economie in zowel de VS als in het VK blijft aantrekken, zijn de vooruitzichten voor de eurozone en een flink aantal opkomende markten gematigder.
Tegen deze achtergrond verwachten wij dat de transactievolumes en -waarde in het eerste kwartaal van 2015 gelijk zullen zijn aan die voor het eerste kwartaal van 2014, en dus zo’n USD 50 miljard aan kapitaal zullen aantrekken. Voor de loop van het jaar gaan wij ervan uit dat de onderliggende economische factoren waarschijnlijk zullen verbeteren en dat 2015 wellicht iets beter zal worden dan 2014.
Coenradie: “Wij denken dat bedrijven in 2015 wellicht voorzichtiger zijn en alle opties open  willen houden, door naast de plannen voor een beursgang ook een M&A-strategie te voeren. Een goede afweging van de opties zal veel tijd van het management vergen, maar leidt tot de optimale waarde voor de aandeelhouders. Vanuit investeerdersperspectief zullen de volgende factoren van belang zijn: het juiste managementteam, op het juiste moment betreden van de markt, een goede prijsstelling van de aandelen en een sterke waardepropositie.”
Gerelateerde artikelen