200 miljoen euro extra voor investeerder BOM

Gedeputeerde Bert Pauli (Economische Zaken) heeft het beheer van het InnovatieFonds Brabant, het Energiefonds Brabant en een paar kleinere fondsen, met een gezamenlijke omvang van 200 miljoen euro, overgedragen aan de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Dat meldt de investeerder op zijn website.
BOM noemt in het bericht het InnovatieFonds Brabant als het veelzijdigste fonds. De 125 miljoen euro wordt geinvesteerd in Brabant-gerelateerde innovaties die nationaal of internationaal het verschil kunnen maken. Verder is een voorwaarde dat kandidaat-bedrijven actief zijn binnen een van de zes Brabantse topsectoren (High Tech, Logistiek, Maintenance, Life Sciences en Life Tech, (Agro)Food, Biobased Economy).
BOM stelt een maatschappelijk criterium aan de investeringen. De potentiële innovaties moeten een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaven waar Brabant als samenleving voor staat. Het gaat daarbij om zaken zoals de ontwikkeling van slimme mobiliteit en een duurzame agrofoodketen, maar ook om gezond ouder worden (zorgeconomie) en de overgang naar duurzame energie.
Naast het InnovatieFonds Brabant heeft de BOM ook het Energiefonds Brabant (60 miljoen euro) onder haar hoede gekregen. Hiermee worden kansrijke projecten begeleid die zich richten op de opwekking van duurzame energie of een besparing van het energieverbruik.
Geïnteresseerde ondernemers kunnen via een centraal Investeringsplein hun aanvraag indienen. “De onderneming waarin we investeren moet een verschil maken in de duurzame ontwikkeling van Brabant, in financiële en maatschappelijke zin’, zegt Miriam Dragstra, die binnen de BOM de investeringsfondsen gaat beheren. ‘Dit kwalitatieve criterium weegt zwaar vanwege de opdracht om de investeringsgelden zodanig te laten renderen dat met het terugverdiende geld weer andere innovatieve projecten kunnen worden ondersteund. Op die manier weet de Brabantse gemeenschap dat publiek geld goed wordt besteed en creëren wij omstandigheden waarbij we gedurende een lange periode veelbelovende bedrijven met geld en kennis kunnen begeleiden.’
 
Gerelateerde artikelen