140 miljoen euro voor EIT InnoEnergy in onderhandse kapitaalronde

Laatst gewijzigd: 08 september 2023 10:41
EIT InnoEnergy, een katalysator voor de energietransitie, haalt vers kapitaal op.

EIT InnoEnergy, een topspeler actief in de innovatie in duurzame energie, heeft vandaag de succesvolle voltooiing van een onderhandse kapitaalronde van ruim 140 miljoen euro bekendgemaakt. Investeerders in deze ronde zijn nieuwe strategische spelers (Societe Generale, Santander CIB, PULSE – CMA CGM Energy Fund, Renault Group, Stena Recycling en NIIT), en bestaande aandeelhouders (Siemens Financial Services, Schneider Electric, Capgemini, Volkswagen Group, ING, Koolen Industries, GROUPE IDEC en Engie).

De opbrengsten worden gebruikt voor het vergroten van de instroom van nieuwe investeringen en het begeleiden van de huidige ruim 200 portfoliobedrijven bij hun groei. Daarnaast worden er nieuwe industriële bedrijven opgericht in nu nog moeilijk te verduurzamen sectoren. InnoEnergy zal hierdoor nog beter gepositioneerd zijn om bij te dragen aan de ambitie van Europa om tegen 2050 klimaat neutraal te zijn.

InnoEnergy richt zich op innovatieve technologieën voor de energietransitie, die doorgaans aanzienlijke kapitaalinvesteringen vereisen. InnoEnergy versnelt, verlaagt risico’s en versterkt businessmodellen via haar unieke en vertrouwde ecosysteem met meer dan 1200 partners. Het ecosysteem, opgebouwd sinds 2010, omvat industriële spelers, investeerders (zowel publiek als privaat), academische instellingen, onderzoekscentra en overheidsinstanties.

InnoEnergy ondersteunt innovaties gedurende hun volledige levenscyclus (van vroege fase tot industriële schaal), met een alles-in-één model (Investering, kennis en relevant netwerk). Op dit moment heeft InnoEnergy een portefeuille van meer dan 200 bedrijven, waarvan er drie een waardering hebben van meer dan één miljard euro. Naar verwachting zullen deze 200 bedrijven in 2030 110 miljard euro omzet genereren en cumulatief 2,1 gigaton CO2 besparen. Deze bedrijven hebben tot op heden 9.7 miljard euro aan investeringen opgehaald.

“De doelstellingen van de onderhandse kapitaalronde zijn behaald”, zegt Jacob Ruiter, CEO van EIT InnoEnergy Benelux. “Nieuwe strategische spelers hebben zich aangesloten bij InnoEnergy’s indrukwekkende aandeelhoudersbestand, verschillende bestaande aandeelhouders hebben opnieuw geïnvesteerd, en samen hebben we voldoende nieuwe financiële middelen veiliggesteld om onze impact blijvend te verdubbelen. De versnelde energietransitie in Europa en de wereld samen met een grotere ambitie voor her-industrialisatie in het westen, bieden unieke kansen voor InnoEnergy, haar portfoliobedrijven en onze vertrouwde ecosysteempartners. We zijn klaar voor de weg die voor ons ligt. Sinds 2010 zijn we op een missie, en we zullen resultaten blijven leveren.”

InnoEnergy is bij de transactie bijgestaan door AKD

Gerelateerde artikelen