The trillion dollar question: Zo activeren de Nederlandse LP’s hun kapitaal voor innovatie
Het zijn onze onzichtbare Deltawerken: de omvangrijke pensioenfondsen die we collectief opbouwen. De laatste tijd verandert de rol van de fondsen aanmerkelijk. Door veranderende maatschappelijke attitudes wordt er van de pensioenfondsen niet alleen gevraagd om een solide oudedagsvoorziening voor werkend Nederland te faciliteren, maar ook om dat op een maatschappelijk verantwoorde manier te doen. Dat wil zeggen: exit uit ‘dirty’ beleggingen en meer geld naar duurzaam opererende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie.
In plaats van te investeren in de fossiele industrie van gisteren wordt er steeds vaker gevraagd om de energietransitie richting de hernieuwbare energie van de toekomst te financieren. De pensioenfondsen staan hierin niet alleen. Ook steeds meer overheden realiseren zich dat de uitdaging niet alleen in het stimuleren en reguleren van de industrie van nu ligt, maar ook in die van morgen. Deze missie delen deze grote limited partners met de family offices en investeringstakken gevestigde bedrijven: niemand wil de boot missen van de volgende Industriële Revolutie en iedereen wil bijdragen aan een betere, groene wereld. Tijdens 0100 Conference Europe 2023 zal er een paneldiscussie plaatsvinden over dit onderwerp met topspelers, waaronder Blackstone, Denham Capital en IMAS Foundation.
Dat er een volgende golf van nieuwe ‘deep tech’ op komst is, is zeker. Op het gebied van energie verandert er van alles, van thoriumreactors tot slimme e-mobiliteit. De computers en iPhones waar we nu op werken, die vinden we over niet al te lange tijd zo primitief als vuistbijlen; kijk maar eens naar de opkomst van Artificial Intelligence, de kwantumcomputer aan de horizon en de toenemende dominantie van ‘de cloud’. Ook hebben we als Nederland een leidende positie op het gebied van landbouwinnovatie en watermanagement, twee sectoren die van levensbelang zijn op planetaire schaal. Nu is het niet juist om dit soort innovatiegolven in abstracte termen te omschrijven, want concreet betekent het dat dit vraagt om een hoop slimme mensen die nieuwe bedrijfjes van de grond moeten krijgen en die uit moeten laten groeien tot wereldspelers – met PE’s en VC’s die deze bedrijven telkens weer naar de volgende trede op de trap van de groei kunnen tillen – mogelijk gemaakt door de investeringen van u als limited partner.
De manier om op tijd in te stappen bij de aankomende golf is om tijdig in de fondsen te investeren die deze nieuwe tech van het laboratorium naar de markt brengen. Makkelijk is dat niet. Het is voor limited partners vaak lastig om grip te krijgen op onbewezen technologie en investeringen op de relatief kleine schaal van individuele bedrijven, laat staan op de schaal van onbewezen startups. Het vereist een andere mindset. Limited partners hebben doorgaans een lang en bewezen trackrecord van investeringen op de beurs, in indextrackers, vastgoed en zaken als staats- en schuldpapier. De vraag is echter hoe je als fondsbeheerder de keuze maakt tussen de tientallen fondsen op de markt in minder bekende terreinen en hoe je als sector collectief voorkomt dat er bottlenecks ontstaan. Neem nu het voorbeeld van het grote gat dat er gaapt tussen financiering van kleine startups en de kapitalisering van gevestigde ondernemingen: in vergelijking met andere geografieën als de VS en Azië hebben Europese bedrijven relatief veel moeite om van start- naar scale-up te groeien. En dat is zonde.
De oplossing? Netwerken, netwerken, netwerken. Dat kan natuurlijk online, maar niet is zo inspirerend als samenkomen met gelijkstemde professionals voor inspirerende plenaire sessies, intensieve workshops en gezellige borrels. Immers, alleen met hechte institutionele en persoonlijke banden tussen limited partners, investeerders en ondernemers is het mogelijk om robuuste pipelines te bouwen om het grote geld ‘van boven’ naar de ondernemers te krijgen om zo de technology leaders van de toekomst te bouwen. Ook is een bloeiend ecosysteem essentieel om vroegtijdig trends te signaleren en om de best practices op het gebied van investeren in innovatie door te geven. Tot slot is een sterk netwerk essentieel om toegang te krijgen tot de best presterende PE’s en VC’s, die hun investeerders vaak voor het uitkiezen hebben en navenant kieskeurig zijn. Verschillende institutionele beleggers geven acte de présence tijdens 0100 Conference Europe 2023, waaronder Aegon Asset Management, Banca d'Italia, Invest-NL, Pensioenfonds Rail & OV, PGB Pensioendiensten en anderen.
Sluit je aan bij 600 professionals uit de wereld van private Equity en venture capital, aangevuld met 150 deelnemers die werkzaam zijn bij limited partners. De 0100 Conference Europe 2023 vindt plaats van 28 tot 30 maart in Amsterdam. De volledige lijst van de sprekers kunt u hier raadplegen, net als de agenda. Kaarten zijn hier te koop. Naast de plenaire sessies zijn er verschillende parallelsessies geplant, waaronder een ESG panel, een impact panel en een Impact fireside chat waarin onder meer de strategieën van PE, VC en Family Offices gecovered worden.