TIIN Capital & VDL verkopen Type22 aan SITA

De investeringsmaatschappijen TIIN Capital, Percival Participations en VDL Participatie verkopen hun deelneming Type22 aan de strateeg SITA. Ook de oprichters van de verkochte onderneming maken een exit. Type22 is onder de vleugels van VDL Groep uitgegroeid van circa 8 medewerkers in 2012 naar bijna 30 medewerkers in 2015.
Type22 werd in 2006 opgericht door 5 studenten van TU Delft, als consultancybedrijf voor de luchtvaart, is te lezen in het persbericht. Eind 2011 is door TIIN Capital, Percival Participations en VDL Participatie geïnvesteerd in Type22 om het bedrijf uit te bouwen naar een leverancier van apparatuur waarmee passagiers zelf hun bagage kunnen inchecken, het zogenaamde self-service bag drop. 
 
De acquisitie voor SITA is volgens de verkoeprs ingegeven door de innovatievekracht van de producten van Type22 en de visie van het management op de zogenaamde "passenger journey"; de ervaring van reizigers van aankomst bij een vliegveld tot aan vertrek naar het vliegtuig. De producten van Type22, Scan&Fly en Drop&Fly, sluiten aan bij de producten van SITA. De organisatie van Type22 zal in Nederland worden voortgezet onder het huidige management.
 
Self BagDrop
"SITA heeft haar eigen ‘Self BagDrop’ oplossing succesvol uitgerold sinds 2010 bij zeven klanten," zegt Francesco Violante, CEO van SITA. "Volgens het onderzoek van SITA ‘2015 Airport IT Trends
Survey’ zal in 2017 circa 62% van de passagiers gebruik maken van self-service bag drop. Vanwege deze
ontwikkeling is de acquisitie van Type22 een logische stap van SITA."
 
Volgens Maarten Derks (TIIN Capital) en Henk van Groen (Percival Participations) was er sprake van een
zeer goede samenwerking tussen de investeerders en het management. De investeerders hebben actieve
ondersteuning gegeven aan de aanwezige expertise van het management en het team van Type22, onder
meer op het gebied van business development en corporate finance.
 
Onder de vleugels van VDL
VDL Participatie, die vanaf het begin de productie heeft verzorgd, was van grote waarde voor het
succes van de samenwerking. Het investeringsfonds is een onderdeel van VDL Groep, een internationale industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en overige eindproducten en de assemblage van personenauto’s.
 
Door de productie bij een van de VDL-bedrijven onder te brengen kon het team van Type22 zich concentreren op het ontwikkelen van nieuwe producten en de commerciële uitrol ervan.
Gerelateerde artikelen