Kantoor van de maand Stibbe: “2015 wordt een druk jaar”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:16
Bij Stibbe hebben ze drukke tijden beleefd: de miljardenfusie tussen Wright en Tornier N.V. is net afgerond, de beursgang is terug van weggeweest en voor 2015 is de pipeline goed gevuld. “Van private equity klanten begrijpen we ook dat 2015 een druk jaar zal worden”, aldus partner Duco de Boer. “Ook de buitenlandse interesse voor overnames in Nederland groeit.”
Vanuit de hoofdkantoren in Amsterdam, Brussel en Luxemburg en regiokantoren in Dubai, Hong Kong, Londen en New York, beleefde Stibbe een bijzonder druk jaar. Dat de beursgang weer helemaal terug is als mogelijke exit, was voor dit advocatenkantoor ook goed zichtbaar: zo werden de IPO’s van Euronext, IMCD en Pershing in Amsterdam begeleid en vierden ProQR en Mobileye grote successen met een beursgang in de Verenigde Staten. De overname van D.E Master Blenders door Joh. A. Benckiser gevolgd door de fusie met Mondelez werd eveneens door Stibbe begeleid. Andere aansprekende deals van de afgelopen tijd zijn de verkoop van CSM Bakery Supplies aan Rhône Capital en de deelname van Fox International in Eredivisie Media & Marketing.
 
Hoe zien ze bij Stibbe het komende dealjaar? Volgens Duco de Boer, partner sinds 2008 en voormalig resident partner van het kantoor in New York, kan 2015 een goed jaar worden voor private equity gedreven M&A. “De rente is erg laag en banken lijken minder huiverig om geld te verstrekken. Een punt van aandacht is wel of er wel voldoende kwaliteitsassets te koop komen. Maar voor partijen die zoiets te koop hebben zijn de omstandigheden gunstig voor een mooie exit. Veilingprocessen zien we weer vrij regelmatig en ‘covenant lite’ is ‘covenant loose’ geworden.”

Private equity ziet concurrentie 
Ook van zijn private equity klanten zelf hoort De Boer dat ze verwachten dat 2015 een druk jaar zal worden. “Tegelijkertijd zijn ze meer op hun hoede  dan voor 2008. Voor Nederlandse private equity huizen zal de concurrentie met buitenlandse private equity huizen verder toenemen. Nederland is ook voor hen een zeer interessante markt.” 

Volgens De Boer is het belangrijk om in een veranderende markt vast te houden aan je eigen strategie. “Stibbe is een onafhankelijk, internationaal georiënteerd Benelux advocatenkantoor. Die Benelux propositie is met name voor internationaal opererende cliënten erg succesvol. We werken in relatief compacte teams en in dat opzicht verschillen we in ieder geval van de Angelsaksische kantoren in Nederland. In de kern gaat het er in onze markt om de beste mensen te werven en te houden, en wij kunnen ons in dat opzicht erg gelukkig prijzen. Cliënten herkennen dat.”
De Boer: “We doen graag overnames, public of private, die een specifieke juridische expertise vereisen en waar we de kennis die we hebben optimaal kunnen inzetten. Neem bijvoorbeeld de overname van een verzekeringsmaatschappij met pensioenproblemen: daar heb je al minstens vijf specialismen in huis nodig. Complexe zaken tot een perfect einde brengen, daar ligt onze kracht. Ook wij voelen natuurlijk een zekere druk op onze tarieven, maar bij de meer complexe zaken is dat doorgaans geen onderwerp van gesprek. Cliënten zijn bijzonder kritisch en kijken heel goed naar wat een kantoor te bieden heeft. Bij Stibbe hebben we alle specialismen die elkaar versterken in huis; dat is een essentieel punt van onze strategie. Verder hebben wij veel geïnvesteerd in systemen om onze expertise te delen met onze cliënten.”  
 
Kantoor van de maand 
Iedere maand staat een nieuw kantoor in de schijnwerpers op MenA.nl. Het kantoor van de maand heeft zich onderscheiden door bijzondere deals, opzienbarend nieuws of een strategische meesterzet. Heeft uw kantoor topdeals gesloten of heeft u bijzonder nieuws? Stuur dan een email naar hoofdredacteur Willem van Oosten met in de kop "Kantoor van de maand".
Gerelateerde artikelen