PvdA wil excessen ´gewetenloos beleggen´ private equity uitbannen

Henk Nijboer van de PvdA wil 'de excessen van private equity uitbannen'. Dat schrijft het tweede kamerlid met Financiën in zijn portefeuille in zijn bijdrage voor de website van de PvdA getiteld 'Leg gewetenloos beleggen aan banden.' Hij stelt ook dat private equity een belangrijke bijdrage levert aan financiering van ondernemers.
Volgens het tweede kamerlid moet er een einde komen aan het ‘gewetenloze handelen van het snelle geld. Aan investeerders die oer-Hollandse bedrijven als Hema volpompen met schulden en in de problemen brengen.’ Nijboer noemt de overnames van de NRC door Egeria en kinderopvangbedrijf Estro door meerdere investeerders zoals Bencis Capital Partners en Providence Equity Partners als voorbeelden van gewetenloze overnames. 
Ook stipt Nijboer aan dat private equity belasting ontwijkt. "Bovendien wordt belasting met ingenieuze constructies veelal ontweken, zodat deze bedrijven geen fair share bijdragen aan de samenleving en de kosten afwentelen op de maatschappij. Vandaag heb ik aangekondigd een hoorzitting over private equity te organiseren in de Tweede Kamer", aldus Nijboer.
De politicus erkent dat private equity een goede rol kan spelen voor het bedrijfsleven, maar ziet het vaak mis gaan. "Private equity levert een belangrijke bijdrage aan financiering van ondernemers. In beginsel is er niets mis met investeerders van buiten die een onderneming aan kapitaal helpen, waarmee zij kunnen groeien. Dat kan bedrijven sterker maken en creëert werkgelegenheid. Niettemin is de afgelopen jaren gebleken dat private investeerders niet altijd handelen naar het Rijnlandse model en op Angelsaksische wijze met fiscale en wettelijke constructies bedrijven niet versterken, maar leegtrekken."
Leverage reguleren
Nijboer stelt voor dat de wetgeving voor private equity wordt aangescherpt, waaronder een regulering van het gebruik van vreemd vermogen. "De PvdA wil dit sprinkhanengedrag, het leegtrekken van bedrijven door ze vol te pompen met schulden of leeg te roven via superdividenden, wettelijk aan banden leggen. Zo moet de hoeveelheid schuldfinanciering na overnames worden gereguleerd, moet het uitkeren van superdividenden wettelijk worden beperkt en mogen dividenden voortaan niet meer met leningen worden gefinancierd."
 
Foto: Henk Nijboer PvdA. Bron: pvda.nl 
 
Gerelateerde artikelen