Oud-Rabo-bankier: ‘Rabobank sorteert voor op beursgang’

De coöperatieve Rabobank Groep bereidt zich al jaren stil en langzaam voor op een beursgang, analyseert Michiel Werkman, voormalig zakelijk bankier bij de Rabobank, in een column. Deze beursgang zal noodzakelijk zijn om aan de kapitaaleisen van de toezichthouders te blijven voldoen.

Een bank met een gebruikelijke structuur kan aandelen uitgeven om zijn kapitaalpositie te versterken. Rabobank, officieel de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A, is een coöperatieve vereniging met 110 banken en kan dat niet. Alle lokale Rabobanken worden daarom gedwongen hun zelfstandigheid nu ook formeel prijs te geven, door hun lokale bankvergunningen in te leveren bij Rabobank Nederland, aldus Werkman in zijn analyse op Follow the Money

Steeds meer macht is de laatste jaren weggehaald bij de lokale banken, terwijl de overkoepelende Rabobank Groep juist meer zeggenschap heeft gekregen. Deze stappen zouden een voorbrereiding zijn op een beursgang. "De omzetting van 110 bankvergunningen in één bankvergunning lijkt mij de laatste stap. Wellicht moest de recente reclame slogan ‘een aandeel in elkaar’ de geesten daarvoor al rijp maken," speculeert Werkman. 

Werkman heeft volgens zijn LinkedIn 22 jaar bij de Rabobank gewerkt, van 1990 tot 2012, waarvan de meeste tijd als Senior Accountmanager Grootzakelijk. Sinds 2012 staat hij als onafhankelijk business consultant via Insparco mkb ondernemers bij in financierings- en derivatenkwesties. Werkman uit geregeld kritiek op de Nederlandse banken, waaronder in zijn boek Rotbanken.

 

Gerelateerde artikelen