Nominatie Best Small Cap: Poultry Machine Joosten

H2 heeft 75% van de aandelen van Poultry Machining Joosten (PMJ) verworven, een producent van slachtmachines. Deze pitch is ingezonden door H2 Equity Partners.

Beschrijving van de deal

PMJ is een unieke niche speler, ontwikkelt en produceert slacht machines voor eenden en kalkoenen. De onderneming beschikt over een onderscheidend vermogen. Eenden en kalkoenen zijn veel zwaardere volgels dan kip, en is er geen concurrentie met de veel grotere op kip processing gerichte spelers Meyn en Stork. Het gaat om een zwaardere technologie, en het zal enorme ontwikkelingsinspanningen kosten en vele jaren om deze machines te ontwikkelen.

De marktvooruitzichten zijn bijzonder goed. De afzetmarkt voor eenden en kalkoenen groeit gestaag in Europa en de Verenigde Staten, en daarmee ook de markt voor slachtmachines. De grootste markt is China. Als de loonkosten in China verder stijgen is dat een goede reden om de slachtlijnen te mechaniseren met de machines van PMJ. Zo zal de markt komende jaren met een factor 10 kunnen groeien. De voormalig 100% eigenaar behoudt een 20% van de aandelen; het management heeft 5% verkregen. In het H2 team is veel kennis over deze sector en de belangrijkste spelers via onze vroegere investering in Meyn. Zowel Gert Jan van der Hoeven, en enkele team-leden beschikken over relevante industrie kennis. De transactie is qua prijs aantrekkelijk, temeer ook omdat de onderneming over veel vrije cash beschikt.

Datum van de deal

11 oktober 2017 – Bekijk de deal in de database

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?

1. Unieke positie met proprietary technologie

2. Een groei-markt voor de korte en de lange termijn

3. Veel kennis van de sector die wordt toegevoegd door het kopende team, namelijk twee voormalige CEOs van Meyn, en een voormalige M&A adviseur van Meyn

4. Aantrekkelijke prijs en een aanzienlijke cash positie in de onderneming

5. Exit outlook: bij een wat grotere omvang is deze onderneming aantrekkelijk voor de grote industry players

Wat onderscheidt deze deal van andere Small Cap Deals?

Het is een sterke groei casus met producten met een hoge marge in een lange termijn groeimarkt. Geen bedreigingen door internet.

Wat was het meest uitdagende component van de deal?

Meest uitdagende aspect was het kloppend krijgen van de administratie. De groep is qua structuur, aantal entiteiten, nogal complex gemaakt.

—–

M&A Awards 2017: Stem op uw favoriete Best Small Cap Deal 2017
Wie valt er 14 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2017? Stem nu mee:
Waar grote deals vaak ontstaan uit een koker van juridisch dichtgetimmerde documenten, een krijgsmacht aan adviseurs en een door McKinsey goed gekeurde overnamestrategie, daar worden de small caps juist gekenmerkt door emoties, ondernemersinstinct en onderhandelingskwaliteiten. Zeker een mooi genre dus, die small caps. Geef uw stem daarom in alle wijsheid aan de beste deal. Ga naar alle nominaties voor de Best Small Cap Deal.

Bekijk alle Small Cap Deals & stem direct

Tip: Bezoek 14 december de M&A Awards 2017, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen