Maakt Shell een baby van 40 miljard?

Simon Henry, CFO van Royal Dutch Shell, heeft aan analisten laten weten dat het naar de beurs brengen van een groot deel van de non core business hoog op de agenda staat van het oliebedrijf. Shell worstelt met de zware schuldenlast als gevolg van de overname van BG.

Eerder liet het Neder-Britse olieconcern al weten dat het de komende drie jaar voor 30 miljard dollar aan onderdelen wil verkopen om zo zijn dividenduitkering te kunnen blijven voortzetten. De balans kan wel wat cash gebruiken, gezien de lage olieprijs. Daarnaast brengt de overname van BG, die vorig jaar werd aangekondigd, een schuld van 70 miljard dollar met zich mee.

Baby Shell
De vraag is hoe Shell zijn onderdelen gaat verkopen in deze periode van lage olieprijzen. CFO Simon Henry vertelde onlangs aan analisten dat een beursgang van bepaalde Shell-onderdelen “very much on the agenda” is, rapporteert The Daily Telegraph. In de beleggingswereld wordt de mogelijke IPO van kleinere Shell liefkozend Baby Shell genoemd. 

Met een beursgang kan Shell een aandeel in zijn afgestoten imperiumpje behouden. Dat kan van pas komen als de olieprijs in de toekomst stijgt en deze assets weer meer waard worden.

40 miljard dollar
Volgens Telegraph genereren de non-core upstream assets van Shell – in markten als de UK, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Italië en Nigeria – een cash flow van 4 miljard dollar. Op de beurs zal dat in totaal ongeveer 40 miljard waard zijn. 

Shell maakte eerder al eens een ‘baby’. In 2014 bracht het bedrijf het Amerikaanse onderdeel Shell Midstream Partners voor 920 miljoen dollar naar de aandelenmarkt. 

— Bekijk alle recente deals van Shell in de database 

Gerelateerde artikelen