Innovation Industries start derde investeringsfonds

In de eerste financieringsronde is 200 miljoen euro opgehaald. De verwachting is dat het fonds in totaal 300 tot 400 miljoen euro ophaalt.

Innovation Industries gaat met een derde fonds van start dat kapitaal verstrekt aan deeptechbedrijven. In de eerste financieringsronde is 200 miljoen euro opgehaald bij de pensioenfondsen PME en PMT, Rabo Investments, Oost NL, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), onderzoeksorganisatie TNO en tal van private investeerders. De verwachting is dat het fonds in totaal 300 tot 400 miljoen euro gaat ophalen.

Het nieuwe fonds gaat op zoek naar ongeveer vijftien deeptech bedrijven die moeten uitgroeien tot internationale winnaars in hun sectoren. Zogeheten deeptech startups richten zich op het toepassen van geavanceerde technologieën om complexe, maatschappelijke knelpunten op te lossen op het gebied van gezondheidszorg, landbouw, energie en productie.

Naast een marktconform rendement, willen de investeerders achter het fonds ook bijdragen aan het creëren van toekomstbestendige banen in onder meer de technieksector en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Eerder haalde Innovation Industries met twee vergelijkbare fondsen al 275 miljoen euro op. De fondsen van de investeringsmaatschappij – die mede zijn vormgegeven door MN Vermogensbeheer, de uitvoerder van PME en PMT – hebben sinds 2017 een bedrijvenportefeuille opgebouwd van vijfentwintig voornamelijk Nederlandse, deeptech bedrijven. Voorbeelden van bedrijven waarin eerder is geïnvesteerd, zijn SMART Photonics, Effect Photonics, Nearfield Instruments, Onera, Axelera AI en Solynta.

“We zijn blij dat we met een nieuwe ronde kunnen investeren in veelbelovende Nederlandse startups die hopelijk het verschil gaan maken in de wereld”, zegt Harm de Vries, partner bij Innovation Industries. “Dit is niet alleen belangrijk voor de toekomst van de Nederlandse economie maar is ook broodnodig in een tijd waarin we te maken hebben met grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, vergrijzing en een groeiende wereldbevolking.”

Meer informatie over dit fonds vind je in onze deal database
 

Gerelateerde artikelen