‘Imtech en adviseurs werkten slecht mee met bewindvoerders’

De curatoren van Imtech hebben in de periode dat zij via stille bewindvoering probeerden het installatiebedrijf van de ondergang te redden, te weinig informatie gekregen van de onderneming en haar adviseurs. Dat schrijven zij in hun eerste faillissementsverslag, dat maandag is gepubliceerd.

Een bedrijf in moeilijkheden kan de rechter vragen om een stille bewindvoerder. Die neemt vooruitlopend op een faillissement alvast maatregelen om de schade voor bijvoorbeeld klanten, werknemers en schuldeisers te beperken. Zo kunnen bijvoorbeeld voorbereidingen worden getroffen voor een doorstart.

In het geval van Imtech lukte dat nauwelijks. De bewindvoerders kregen ‘slechts met veel moeite’ informatie los bij Imtech en bijvoorbeeld huisadvocaat De Brauw. Ook nadat Imtech uitstel van betaling had aangevraagd, en hun rol in de openbaarheid was gekomen, verbeterde de situatie niet.

‘Tijdens de surseance hoopten bewindvoerders meer grip op het proces te krijgen. Dat is niet gelukt’, schrijven de curatoren. ‘Imtech en De Brauw bleven (uit zichzelf) nauwelijks informatie verstrekken.’ Uiteindelijk bleek een faillissement en opsplitsing van Imtech onvermijdelijk.

Ook over de rol van de banken zijn de curatoren kritisch. Zij brachten onderdelen waarvoor de curatoren kopers probeerden te vinden in moeilijkheden door al snel na het faillissement bankrekeningen te blokkeren. Daardoor konden medewerkers van Imtech bijvoorbeeld hun tankpassen niet meer gebruiken.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen