Het Londense paspoort

Volgt er een kantoorverhuizing van Londen naar de overkant van de Noordzee?
Veel financiele instellingen in de Britse hoofdstad hebben – zo horen wij off-the-record – een stemadvies mee gegeven aan hun werknemers: Remain. In The City of London, een uurtje vliegen vanaf AMS, werken 700.000 mensen in de financiële sector. Dat is bijna net zoveel als de gehele populatie van de gemeente Amsterdam (838.338 inwoners). 
Maar blijft Londen deze status behouden? Toen we eerder deze week op bezoek waren op de Zuidas wees onze gastheer vanuit het raam naar een ander gebouw dat nog deels leeg staat. “Een groot kantoor in Londen heeft al aangegeven aan de verhuurders dat ze een deel van het pand willen huren als de Britten straks vertrekken.” 
Zou het J.P. Morgan zijn? CEO Jamie Dimon gaf eerder in een speech dat na een Brexit een onbepaalde hoeveelheid van zijn 16.000 werknemers in de UK waarschijnlijk zal worden verhuisd naar het vasteland van Europa. En grootbank Morgan Stanley ontkent nog even dat het 2000 van zijn werknemers op een enkeltje naar de Zuidas, Parijs of Frankfurt zet, ondanks dat media dat beweren. Maar goed, waar rook is …
Londen biedt voor bedrijven een EU-paspoort. Straks zeer waarschijnlijk niet meer. De komende tijd gaan namelijk de Fransen, Spanjaarden en Italianen naar de stembus. En het is niet gezegd dat de politici die op dit moment populair zijn, erg innemend zullen zijn naar de Britten wanneer zij besluiten om zich af te scheiden van de Unie. 
Niet alleen de giga-organisaties zien de begrenzing van hun Londense paspoort voltrekken, ook fintech-ondernemingen beramen zich. Op grond van Richtlijn 2000/46/EG kunnen fintech-startups in de EU gebruik maken van een ‘passporting’-faciliteit. Dankzij die passporting-rechten kunnen deze egi’s (elektronischgeldinstellingen) over de grenzen heen in andere lidstaten dezelfde activiteiten ontplooien. 
Dat geldt dus binnenkort wellicht niet meer voor de in Londen gevestigde fintechs. Revolut en Transferwise overwegen te verhuizen naar Berlijn, Parijs of Amsterdam. De eerste promotiecampagne voor 020 is alvast begonnen. 
 
Gerelateerde artikelen