EU-fraudepolitie onderzoekt Uber-lobby Neelie Kroes

Oud-waakhond voor M&A krijgt nu zelf de waakhond achter zich aan.

Neelie Kroes, ooit Eurocommissaris voor mededinging, heeft het aan de stok met het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). Dat heeft een onderzoek geopend naar het lobbywerk voor Uber door Kroes.

Als Eurocommissaris voor mededinging oordeelde ze van 2004 tot 2010 over overnames en fusies op Europese schaal. Zo kreeg na onderzoek het samengaan van Campina en Friesland Foods groen licht van haar. Maar de fusie tussen Aer Lingus en Ryanair vond geen genade bij Kroes.

"Volgend op een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen die onder de aandacht van OLAF zijn gebracht, heeft de directeur-generaal besloten een onderzoek te openen", zegt een woordvoerder van OLAF nadat Follow the Money (FTM) hierover had bericht.

Oud-Eurocommissaris en -minister Kroes kwam in juli in opspraak na onthullingen over stiekem lobbywerk voor het Amerikaanse Uber. Uit e-mails, WhatsAppberichten en andere documenten in handen van het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ bleek dat Kroes ondanks een verbod van haar voormalige werkgever, de Europese Commissie, direct na haar termijn in Brussel voor Uber aan de slag ging. Hiermee overtrad Kroes mogelijk de integriteitsregels van de commissie.

De commissie vroeg Kroes vervolgens per brief om opheldering. Kroes reageerde binnen een week. Na analyse van de brief heeft het dagelijks EU-bestuur de zaak naar OLAF doorverwezen. Naast het opsporen van fraude met EU-geld is OLAF ook bevoegd om onderzoek te doen naar ernstig wangedrag van personeel en leden van de EU-instellingen.

De woordvoerder wijst erop dat het onderzoek vertrouwelijk is en het bureau daarom niet kan ingaan op de zaak. Daarbij moet "het vermoeden van onschuld en daarom de reputatie van de bij het onderzoek betrokken persoon worden gewaarborgd", aldus OLAF.

Kroes zelf zegt desgevraagd niet te willen reageren op het nieuws. Ze maakt zich geen zorgen over het onderzoek, zegt de VVD-coryfee.

 

 

Gerelateerde artikelen