ABN AMRO wil beursgang in Amsterdam doorzetten

ABN AMRO en de Nederlandse staat willen hun plan voor een beursgang van de genationaliseerde bank in Amsterdam doorzetten. Die beursgang kan vanaf het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden, onvoorziene omstandigheden daargelaten.

Volgens ABN AMRO en NLFI, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, zal de voorgenomen beursgang bestaan uit een plaatsing van certificaten van bestaande aandelen. De aanbieding en het tijdstip daarvan zijn afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden, aldus een dinsdag gepubliceerde verklaring.

Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO meldde dat de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt bij het bouwen van een sterke bank met een transparant businessmodel en een gematigd risicoprofiel, waarmee solide resultaten worden behaald. Hij gaf aan blij te zijn dat deze vooruitgang wordt erkend en dat ABN AMRO nu klaar is om de volgende stap in het proces te zetten.

NLFI zal na de notering een aanzienlijk meerderheidsbelang behouden in ABN AMRO, met het voornemen om dat belang in de komende jaren geheel af te bouwen. De opbrengst van de emissie van het financiële concern zal worden toegewezen aan de Nederlandse staat.

ABN AMRO heeft eerder al verklaard in het vierde kwartaal naar Euronext Amsterdam te willen gaan, al hangt het exacte tijdstip af van de omstandigheden op de financiële markten. De bank gaf aan dat alle goedkeuringen zijn ontvangen, inclusief die van het Nederlandse parlement en de verklaringen van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB).

In verband met het proces voor een beursgang en het opstellen van het prospectus komen de cijfers van ABN AMRO over het derde kwartaal eerder naar buiten. De publicatie zal nu plaatsvinden op 9 november, in plaats van de eerder aangekondigde datum van 13 november.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen